Učitava se...

Imate pitanje?

Odgovori na česta pitanja

Na ovoj stranici možete pronaći odgovore na pitanja koja pacijente najčešće interesuju. Ako idalje imate neke nedoumice, pišite nam na email ili na društvene mreže. Tu smo za Vas.

Kako da zakažem?


Pregledi se zakazuju 2-3 dana unapred na 021/472-9970. Neke preglede možete zakazati i putem online forme i time ostvariti popust od 10% na cenu pregleda. Preglede ne zakazujemo preko društvenih mreža. Nalaz, koji podrazumeva CD sa snimcima i opis radiologa, dobija se u roku od 2 radna dana nakon snimanja.


Ukoliko ste klaustrofobični ili mislite da potencijalno postoji neka kontraindikacija za snimanje, posavetujte se pozivom na 021/472-9970 ili sa svojim izabranim lekarom, odnosno lekarom koji Vas upućuje na pregled.

Telefonom 021/472-9970 ili online na ovom sajtu

2-3 dana unapred

Nalaz u roku od 2 radna dana

Da li se mogu snimati deca?


Da, deca se mogu snimati magnetnom rezonancom. Kako MR ne koristi jonizujuće zračenje, metoda se smatra potpuno bezopasnim i bezbolnim načinom snimanja unutrašnjih organa. Međutim, ako je u pitanju snimanje veoma male dece, često je potrebna blaga sedacija ili čak i opšta anestezija kako bi dete tokom pregleda, koji traje 20-60 minuta, bilo potpuno mirno. U našoj ordinaciji ne radimo sa decom u opštoj anesteziji, ali se prema savetu pedijatra dete može blago sedirati diazepam čepićima. Osim navedenog, preporučuje se da roditelj tokom celog pregleda bude uz svoje dete (držati ga/je za ruku i sl.). Cena i način pregleda identični su kao i za odrasle.

MR je potpuno bezopasna metoda - nema zračenja

Roditelj može biti uz dete tokom snimanja

Za blagu sedaciju posavetovati se s pedijatrom

Kako izgleda pregled MR?


Kada dođete u ordinaciju, sekretarica će preuzeti Vašu medicinsku dokumentaciju i dati Vam da popunite formular kako bi potvrdili da nemate neke od kontraindikacija za snimanje magnetnom rezonancom. Potom će Vas tehničar prozvati i odvesti do kabine gde možete ostaviti svoje lične stvari, i gde je potrebno da ostavite sve metalne predmete koje imate sa sobom (nakit, slušni aparat, metalni novac, sat, i dr.). Ostavite višak odeće i obujte papuče, a potom se javite tehničaru koji će Vas onda odvesti u sobu za snimanje.


Tamo ćete leći na pokretni sto, a po potrebi će na deo tela koji snimate biti postavljen dodatni kalem. Taj kalem je uređaj koji se pričvršćuje za deo tela koji se snima ili se postavlja blizu dela tela koji se snima, a koji se sastoji od niza provodnika koji omogućuju registrovanje RF signala tokom snimanja. Postavljanje kalema je bezbolno, samo može biti donekle neugodno u smislu ograničavanja prostora. Nakon toga, sto na kom ležite se pokreće i ulazi u tunel aparata za magnetnu rezonancu gde se vrši snimanje. Prečnik otvora tunela je 60cm, s obzirom da je tunel, prostor u kom ste se smatra otvorenim - odnosno otvoreno je iznad glave i ispod nogu.


Kada Vas smesti, tehničar odlazi iz prostorije kako bi na kompjuteru podešavao parametre za snimanje. Tokom pregleda neophodno je da ostanete opušteni i mirni. Sve vreme, iako ste sami u prostoriji, tehničar Vas prati putem video i audio sistema. Ako imate bilo kakav problem, slobodno se možete obratiti tehničaru. Osim toga, tehničar će Vam tokom pregleda davati smernice koje je neophodno da ispratite, poput trenutka kada da zaustavite disanje ili slično. Ukoliko pregled to zahteva, tehničar će Vam aplikovati intravensko kontrastno sredstvo tokom pregleda, odnosno u tom trenutku izvlači se sto iz tunela, daje se kontrast, i vraća ponovo sto u tunel kako bi se pregled nastavio. U zavisnosti od vrste pregleda, nekada se u centru tunela nalazi glava, nekada torzo, a nekada samo noge. Pregled je potpuno bezbolan, a tokom pregleda će se čuti razni intenzivni zvukovi koje proizvodi mašina tokom određenih sekvenci pri snimanju. Kako nema junizujućeg zračenja, možete se potpuno opustiti i prepustiti nekim lepim mislima tokom pregleda.

Tokom snimanja čuju se intenzivni zvuci

U svakom trenutku tehničar vidi i čuje pacijenta iako je u drugoj prostoriji

Nema zračenja, ne boli, možete se opustiti

Kako se pripremiti za pregled?


U nastavku su opšti saveti za pripremu, a neki od pregleda (snimanje abdomena, enterografija, ...) zahtevaju i dodatnu pripremu o čemu se možete posavetovati na 021/472-9970 ili pročitati na stranici O pregledima.


Opšti saveti su:

 • ponesite sa sobom svu relevantnu medicinsku dokumentaciju i predajte je sekretarici;
 • obucite udobnu odeću koja ne sadrži metalne delove (cibzari, dugmad, i sl.);
 • pre ulaska u sobu za pregled biće Vam rečeno da uklonite sve metalne predmete (nakit, pirsing, sat, platne kartice, novac, slušni aparat, proteza za zube, i dr.);
 • imajte na umu da je pregled potpuno bezopasan i bezbolan, te se prepustite nekim lepim mislima kako biste tokom pregleda ostali potpuno mirni.

 • Navedeni metalni predmeti mogu ometati magnetno polje te dovesti do artefakata na snimcima. Preporučuje se da se pre pregleda i istuširate i skinete šminku jer kozmetika i losioni za telo takođe mogu da sadrže feromagnetne čestice koje takođe mogu smanjiti kvalitet dobijenih snimaka.

  Proveriti da li za konkretan pregled postoji priprema

  Odložiti sve metalne predmete

  Doneti svu prethodnu medicinsku dokumentaciju

  Šta ako sam klaustrofobičan/na?


  Pripremite se na to da ćete biti smešteni u ležećem položaju u uski tunel prečnika 60cm tokom pregleda - dakle otvoren prostor sa dve strane (iznad glave i ispod nogu). U zavisnosti od vrste pregleda, u centru samog tunela nalazi se ili glava ili torzo ili samo noge. Našim pacijentima pružamo mogućnost ulaska u magnet prvo nogama, što pomaže da ulazak u sam tunel bude manje stresan. Osim toga roditelj, partner ili prijatelj može biti uz pacijenta tokom celog snimanja. Snimanje traje 20-60 minuta, i potrebno je da pacijent tokom pregleda bude potpuno miran.


  Boravak u takvom tunelu nekoliko desetina minuta može predstavljati veliki izazov ako ste klaustrofobični, pa se možete posavetovati sa svojim lekarom o uzimanju sedativa pre samog snimanja.


  Iako pregled traje dugo, on je potpuno bezopasan i bezbolan, tako da treba da se prepustite lepim mislima i pokušate da budete opušteni i mirni. U svakom trenutku, putem video i audio sistema, Vas prati tehničar, te mu se možete obratiti u bilo kom momentu ako imate neki problem.

  Mogućnost ulaska u mašinu nogama

  Pratilac može biti uz pacijenta tokom pregleda

  Po potrebi moguća blaga sedacija po preporuci svog lekara

  Da li ću primiti kontrast?


  Kontrast je supstanca koja se ubrizgava u venu u određenom trenutku tokom snimanja. Odluku o primeni kontrasta donosi lekar na osnovu indikacije za pregled, medicinske istorije pacijenta, simptoma koje ima, i dr. Kod određenih pregleda kontrastno sredstvo je sastavni deo protokola i u takvim slučajevima u našoj ordinaciji on se ne naplaćuje dodatno. To je slučaj kod MR pregleda dojki, vrata, abdomena, hipofize, enterografije i kolonografije, fistulografije, odnosno kod funkcionalne MR i MR spektroskopije.


  Kao i svaki lek, i kontrasna sredstva, iako izuzetno retko, mogu izazvati neke neželjene efekte poput mučnine, koprivnjače, osećaja toplote i bola na mestu uboda, a izuzetno retko i ozbiljniju alergijsku reakciju.


  Kontrast se koristi kako bi se poboljšala vidljivost pojedinih tkiva ili omogućila pouzdanija karakterizacija različitih promena. Kontrastna sredstva sadrže gadolinijum koji ima magnetne osobine i omogućava jasnu vizualizaciju krvnih sudova, organa i tkiva.

  Za neke preglede kontrast je neophodan

  Lekar određuje da li je kontrast potreban u ostalim slučajevima

  Dobija se intravenski i bezbedan je

  Da li smem da se snimim s obzirom da imam ...?


  Postoji ograničen broj kontraindikacija za snimanje magnetnom rezonancom koje se uglavnom odnosno na prisustvo su metalnih implanta. Međutim treba imati na umu da se to odnosi na elektronske uređaje (pejsmejkere, defibrilatore, kohlearne implante...), neke aneurizmatske klipseve, feromagnetna strana tela, dok su implanti poput veštačkog kolena i sl. najčešće od metala koji nisu feromagnetni te ne predstavljaju kontraindikaciju za snimanje magnetnom rezonancom. Feromagnetni metalni predmeti predstavljaju kontraindikaciju za snimanje jer MR koristi jako magnetno polje koje može dovesti do pomeranja metalnog implanta u telu, te uzrokovati povredu pacijenta.


  Kontraindikacijom smatra se i teška klaustrofobija, mada se može prevazići sediranjem pacijenta. Iako se snimanje magnetnom rezonancom smatra bezbednim čak i za trudnice, uglavnom se ne preporučuje u prvom trimestru kada se razvijaju fetalni organi. Neki pregledi zahtevaju upotrebu kontrastnog sredstva, ali se ono ne može dati pacijentima koji su alergični na kontrastno sredstvo, kao ni pacijentima sa teškom bubrežnom bolesti, a koji se leče dijalizom odnosno imaju značajno smanjenu funkciju bubrega.

  Kontraindikacije za snimanje su: neki aneurizmatski klipsevi, pejsmejkeri i drugi elektronski implantati, feromagnetna strana tela

  Većina hirurških implatanata nisu feromagnetni

  MR je bezbedana metoda čak i za bebe i trudnice u 2. i 3.trimestru

  Koji aparat koristite?


  Siemens MAGNETOM Avanto je 1,5 Tesla sistem za magnetnu rezonancu (MR) renomiranog proizvođača medicinske opreme Siemens Medical Solutions, koji inkorporira siemensove revolucionarne "Tim" i "Dot" tehnologije, čime je značajno poboljšan kvalitet slike, komfor pacijenata tokom snimanja zbog značajne redukcije buke aparata, kao i fleksibilnost primene različitih kalemova tokom pregleda radi boljeg obuhvata ciljane regije.


  Ovakva konstrukcija aparata omogućuje izbor pregleda a ne kalema i obezbeđuje brzo snimanje bez artefakta i bez ograničenja u obuhvatanju snimanjem, pružajući mogućnost brže i jednostavnije izvedbe najsloženijih pregleda. Ove tehnologije omogućavaju široku kliničku primenu Siemens MAGNETOM Avanto aparata.

  Siemens Avanto 1.5T

  Brži pregledi

  Smanjen nivo buke

  Da li je bolje da se snimim na MR ili na CT?


  Svaka dijagnostička metoda ima svoje prednosti i mane, pa je tako svaka od njih bolja za neke vrste pregleda. CT (kompjuterizovana tomografija) i MR (magnetna rezonanca), obe predstavljaju dijagnostičke metode i kao rezultat daju slike unutrašnjih oragana. Međutim, postoje velike razlike koje će biti razmotrene u nastavku.


  CT koristi rendgenske zrake, osnosno jonizujuće zračenje, za dobijanje slika. Doza isporučenog zračenja varira od vrste pregleda, ali je efekat primljene doze na ljudsko telo kumulativan, odnosno svako naredno snimanje se "sabira" sa prethodnim, u smislu primljene doze zračenja. S druge strane, MR koristi jako magnetno polje i radiotalase, te se smatra potpuno bezbednom metodom i možete se snimati često bez ikakvih posledica na zdravlje. Zbog navedene razlike, CT se izbegava kod male dece i trudnica, dok se MR može bezbedno koristiti. Ova razlika je takođe značajna kod pacijenata kojima je potrebno dugoročno praćenje.


  MR daje izuzetno detaljne slike, pogotovo mekih tkiva kao što su mozak, jetra, bubreg, itd., dok CT daje slike sa značajno manjim tkivnim kontrastom, ali bolje prikazuje kosti i pluća. CT je značajno brža i jeftinija metoda, koja je široku primenu našla posebno kod urgentnih stanja i kod pacijenata koji ne mogu da adekvatno sarađuju tokom pregleda magnetnom rezonancom.


  Trajanje CT pregleda je svega nekoliko minuta, dok MR pregled traje od 20 minuta do sat vremena, zavisno od vrste pregleda.


  U zavisnosti od potrebne dijagnostike, specijalista koji Vas šalje na pregled, preporučiće da li je bolje uraditi CT ili MR.

  Zavisi od vrste pregleda

  CT koristi rendgensko zračenje, a MR ne

  MR je potpuno bezopasna metoda

  Partneri

  Bolnice i osiguravajuće kuće sa kojima sarađujemo.