ORDINACIJA

Specijalistička radiološka ordinacija MAG-MEDICA je ordinacija koja je specijalizovana za snimanje pacijenata magnetnom rezonancom. Poseduje aparat za snimanje magnetnom rezonancom SIEMENS AVANTO 1.5 T. Naš MR sistem omogućuje kompleksna MR snimanja "od glave do pete", tako da u prijatnom ambijentu naše ordinacije možete izvršiti preciznu dijagnostiku svih oboljenja.

APARAT

MAGNETOM Avanto je 1,5 Tesla sistem za magnetnu rezonancu (MR) renomiranog proizvođača medicinske opreme Siemens Medical Solutions, prvi i za sada jedini model MR skenera koji inkorporira siemensovu revolucionarnu tehnologiju totalne imaginacione matrice (Tim). Tim je prvi kalem konstruisan da obuhvati površinu celog tela sačinjen od 76 kontinuiranih kalema i 32 RF kanala.

Ovakva konstrukcija aparata omogućuje izbor pregleda a ne kalema i obezbeđuje brzo snimanje bez artefakta i bez ograničenja u obuhvatanju snimanjem, pružajući radiologu mogućnost da uradi najsloženije preglede, npr. evaluaciju metastaza. Tim aplikacioni sistem obuhvata niz kliničkih aplikacija u oblasti neurologije, angiologije, kardiologije, onkologije, ortopedije i pedijatrije.

Lep i funkcionalan dizajn aparata MAGNETOM Avanto čini ga prihvatljivim za svakog pacijeta. Skraćeno vreme snimanja i ulazak u mašinu stopalima takođe smanjuju napetost pacijenta koji imaju strah od zatvorenog prostora. Osim toga, novina sistema je i audio komfor, odnosno smanjenje buke pri snimanju za 97%. Zato je ovaj aparat naročito pogodan za snimanje dece, ona mogu biti brzo i bezbedno snimljena. Mi brinemo o komforu naših pacijenata isto kao i o njihovom zdravlju.

MAGNETNA REZONANCA

Magnetna rezonanca (MRI) je neinvazivna, bezbolna dijagnostička metoda koja je u većini slučajeva superiorna u odnosu na druge metode. Ona radi na principu elektromagnetnih talasa, stoga nema štetnih dejstava jer ne koristi radioaktivno zračenje, kao kod CT-a ili RTG-a, tako da je snimanje magnetnom rezonancom moguće ponoviti bez ikakvog lošeg uticaja na ljudski organizam. Čak i intravenski kontrast, koji se daje u određenim slučajevima, nema neželjenih dejstava.

Snimanje magnetnom rezonancom potpuno je bezopasno za osobe bilo koje dobi, čak i za bebe i trudnice. Pacijenti koji ne mogu biti pregledani pomoću magnetne rezonance su oni koji imaju ugrađene aneurizmatske klipseve, pejsmejkere, retke modele veštačkih valvula, ili ugrađena feromagnetna strana tela. Većina drugih implantanata (veštački kuk i dr.) prave se od materijala koji nisu feromagentni, tako da nisu kontraindikacija za obavljanje pregleda.

Pre početka pregleda neophodno je da pacijent odloži sve metalne predmete (sat, sitan novac, mobilni telefon, kajiš, itd). U toku pregleda čuje se intenzivan zvuk, ali on nije štetan i potiče od vibracije kalemova koji omogućuju formiranje signala koji kompjuter prepoznaje. Da bi se pregled obavio što kvalitetnije, pacijenti se takođe mole da ostanu apsolutno mirni tokom pregleda. Pregledu može prisustvovati i roditelj ili prijatelj, ukoliko to pacijent želi. Kod osoba koje imaju strah od zatvorenog prostora ili osobe koje se uznemire prilikom snimanja, pregled se može izvršiti u blagoj sedaciji, sa mogućnošću uvođenja u opštu anesteziju uz stalno prisustvo i negu anesteziologa.